beterbrok.png
schelp.jpg

Discourse // Vertaald: Discours of vertoog

"Vertoog of discours is het spreken van een bepaalde groep op een bepaald niveau. Dit kan zijn op het gebied van politiek, wetenschap, literatuur of over alledaagse onderwerpen. Hiermee structureert de betreffende groep de werkelijkheid. Het begrip is afkomstig van de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan. Hij introduceerde het begrip om meer grip te krijgen op het onderbewuste van de mens. De mens wordt na zijn geboorte ingevoerd in de taal en wordt daarmee ingevoerd in een epistemologisch construct dat mede bepaalt wie zij is (subject) en hoe zij is. Het begrip discours verwijst naar zo'n construct van samenhangende begrippen waarbinnen een individu subject is en de wereld betekenis heeft. Discours beschrijft niet alleen een vooraf bepaalde realiteit, maar de realiteit kan alleen door discours gekend worden. Discours kan op deze manier gezien worden als iets dat een bepaalde afbeelding van de wereld schept."

betetrr.png
stof.png

Worldscape Discourse gaat over stilstaan in een parallel universum. De toeschouwer wordt uitgenodigd om tijd te spenderen met de objecten en de ruimte. Dit zijn abstracte vormen waarin het materiaal tegen je spreekt. Kijk, luister naar de vormen en laat het op je af komen. 

De objecten die ik creëer zie ik als levende elementen op zich. Ze gaan met elkaar de discussie aan op het Worldscape podium, ze vormen een Worldscape. Ze vormen een wereld, net als dat de gedachten van mensen een wereld vormen. Dezelfde wereld die voor iedereen anders is. De vormen zijn vrij. Vrij ontstaan uit gedachten, herinneringen, interpretaties, toevalligheden en associaties. Ze nodigen je uit om na te denken over andere werelden, andere dimensies en plekken. Misschien niet in de vorm van materie, maar ook in trillingen, woorden, chaos en energie. De objecten nodigen je uit verder te kijken dan wat je ziet en na te denken over de vormgeving van de wereld. 

In het werk Worldscape Discourse is een bepaalde spanning verwerkt. De spanning tussen fragiel en massief, glans en mat, licht en donkerte. Spanningen die je in een discours ook terugvindt.

 

In de installatie is gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals beton, staal, keramiek, neon en stof. De afmetingen zijn ongeveer 6 x 4 x 3 meter.  

DE INSTALLATIE